fot. Pexels.com

Według aktualnych danych Ministerstwa Zdrowia nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarty jest otyły. Pozbywanie się zbędnych kilogramów i walka ze złymi zwyczajami powinno zacząć się od przyjrzenia się swoim nawykom żywieniowym. Planowanie diety i wprowadzanie zdrowych aktywności powinno zacząć się od podstaw i weryfikacji sposobu robienia zakupów oraz przyjrzeniu się co kupujemy. Jak robić zdrowe zakupy? Czego unikać? Jak się przygotować do zdrowego odżywiania? Na te pytania postaramy się znaleźć odpowiedź w poniższym poradniku.

fot. Pexels.com

Czytaj etykiety

 

Po pierwsze: zdrowe zakupy to mądre zakupy! Zrezygnuj z wrzucania produktów do koszyka bez sprawdzenia składu czy innych informacji udostępnionych na etykiecie. To bardzo ważny krok, który pozwoli uniknąć nabywania wszelkiego rodzaju produktów zawierających konserwanty, barwniki i sztuczne wypełniacze. Pozbycie się ich z diety i wybieranie produktów z jak najkrótszym i naturalnym składem to podstawowy krok w walce o lepsze samopoczucie, zdrowie i zgrabną sylwetkę. 

 

Jakie składniki powinny wzbudzić twoją czujność? Olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, guma arabska, azotany, przeciwutleniacze,azotyn sodu, skrobia modyfikowana, spulchniacze, cukry, barwniki E102, E104, E122, E124, E110, E129. To tylko niewielki zakres szkodliwych substancji, które warto wyeliminować.

Wybieraj lokalnych, sprawdzonych sprzedawców

 

Owoce i warzywa warto kupować na lokalnym bazarku, od regionalnych rolników. Taki wybór daje gwarancję zakupu świeżych produktów, które wyrastały na polu, a nie w sztucznych, szklarniowych warunkach. Warzywa uprawiane w szklarni często są mniej bogate w składniki odżywcze od tych z pola. Oprócz tego, warzywa i owoce sprzedawane na masową skalę często są faszerowane pestycydami i chemicznymi nawozami, które przyspieszają ich wzrost. Substancje te, wraz ze spożyciem takich owoców są wchłaniane przez ludzki organizm. Nie jest to korzystne dla naszego zdrowia. 

Świadome kupowanie owoców i warzyw to  kupowanie produktów sezonowych. Latem kupujmy maliny, truskawki, pomidory, porzeczki i kalafiory, jesienią jabłka, dynie i gruszki. Dzięki temu mamy gwarancję zakupu produktów pełnych w wartości odżywcze i często po prostu tańszych niż poza sezonem. 

fot. Pexels.com

Mięso tylko ze sprawdzonego źródła (albo wcale)

 

Warto zainteresować się, gdzie w twojej okolicy możesz nabyć mięso z małego zakładu. Często takie sklepy oferują dużo lepszej jakości mięso niż duże hipermarkety, ponieważ zwierzęta są lepiej traktowane, dzięki hodowli na mniejszą skalę. Masowe hodowle są nastawione na szybką sprzedaż mięsa, dlatego krowy, drób czy świnie są trzymane w często niehumanitarnych warunkach i karmione słabej jakości paszami. Lokalne firmy często dbają o jakość mięsa, dzięki temu, że zwierzęta żyją na wolnym wybiegu, są karmione paszami wysokiej jakości i nie są pobudzane antybiotykami do szybkiego wzrostu. 

Warto również kupować mięso z lady, a nie już zafoliowane. Folia często uniemożliwia zobaczenie prawdziwego stanu mięsa. Dobrze jest również pytać ekspedientkę o to z jakiej ubojni pochodzi mięso oraz jaki jest jego dokładny skład.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here