Ryby stanowią najliczniejszą grupę bezkręgowców. Ich regularne spożywanie ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Warto wiedzieć, dlaczego potrawy na bazie ryb są istotnym elementem różnorodnych diet.
Ochrona układu krążenia
Tłuste bezkręgowce morskie, wśród których warto wskazać makrelę, łososia, sardynkę, tuńczyka oraz śledzia, zawierają dużo kwasów omega-3. Dzięki nim regularne spożywanie ryb obniża ryzyko rozwoju miażdżycy. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ponadto poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Spożywanie ryb pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia.
Ochrona wzroku
Dieta bogata w kwasy omega-3 zapobiega rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, stanowiącej często przyczynę ślepoty u starszych osób. Powstawanie AMD związane jest bowiem z procesami zapalnymi. Kwasy omega-3 zapobiegają rozwojowi tego typu schorzeń. Zauważono również, że dzieci, które spożywają mało dań na bazie ryb są podatne na wady wzroku.
Obniżenie ryzyka rozwoju raka
Eksperci zauważyli, że kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie ryb spowalnia również proces starzenia się komórek. Stosowanie diety obfitującej w kwasy omega-3 może obniżyć ryzyko rozwoju raka piersi, okrężnicy oraz prostaty.
Źródło protein
Ryby takie jak np. łosoś MOWI zawierają pełnowartościowe białko. Stanowią one również źródło egzogennych aminokwasów, których nie wytwarza ludzki organizm. W 100 gramach łososia MOWI znajduje się 20 g zdrowego białka. Diety na bazie tego rodzaju ryb dostarczają również organizmowi witamin B12 oraz B6. Łosoś jest zalecanym składnikiem dań spożywanych po intensywnym wysiłku fizycznym. Zawarte w nim kwasy omega-3 zapewniają właściwą regenerację organizmu.
Źródło witamin
Ryby stanowią źródło składników mineralnych, zawierają również liczne witaminy. Chude ryby są bogate w związki z grupy B, tłuste odmiany stanowią cenne źródło składników rozpuszczalnych w tłuszczu. Warto pamiętać, że witaminy korzystnie oddziałują na ludzki wzrok, układ kostny oraz proces odnowy komórek. Ryby są również źródłem jodu, zapobiegającego dolegliwościom tarczycy.
Jest wiele zalet płynących z regularnego spożywania ryb. Warto jednak pamiętać, by wybierać zdrowe oraz świeże okazy. Ryby z niesprawdzonych źródeł mogą bowiem zawierać szkodliwe dla ludzkiego organizmu metale ciężkie.