kasza manna

Kasza manna (inaczej znana pod określeniem grysik) należy do kasz drobnoziarnistych, jakie są otrzymywane z ziarna pszenicy. To danie, za smakiem którego nie wszyscy w dzieciństwie przepadaliście. Wasze babcie na pewno zmuszały Was do jej ciągłego jedzenia. A jednak warto się dowiedzieć, że kasza manna a odchudzanie to hasło nadające się jako reklama dla wszystkich osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów! Nie ma cudownych właściwości, ale jednak zalety jakieś posiada.

Chcecie troszkę schudnąć? Uzupełnijcie więc swój jadłospis w różnego rodzaju kaszę! A później zadbajcie, aby spożywać gotowe dania bogate w ten produkt dość regularnie. Wówczas nie tylko poprawi się zdrowie, ale także Wasza sylwetka stanie się szczuplejsza. Kasza gryczana także będzie dobrym składnikiem, ale jeszcze lepszym okaże się ta jaglana, bo jest po prostu zdrowsza. Aby pozbyć się gorzkawego smaku, musicie przed jej ugotowaniem przepłukać ją kilka razy zimną wodą. Później zalać niewielką ilością wody albo mleka i gotować na średnim ogniu przez dziesięć minut. I podawać na słodko. Taka kaszka powinna smakować dzieciom.

A kasza manna? Też, choć nie poleci jej każdy dietetyk, bo nie ma ona zbyt wielu witamin i minerałów, mimo że zawiera dość sporo jodu, a także cynk, żelazo, mangan oraz krzem i witaminę E. A kasza manna a odchudzanie? Jak wygląda ta kwestia? Czy w ogóle jest sens, aby ją jeść, skoro nie wykazuje ona typowych działań wspomagających skomplikowany, niełatwy proces odchudzania? Oczywiście, że tak, szczególnie, gdy kasza manna Wam bardzo smakuje. Nie ma więc co rezygnować ze swoich ukochanych produktów, w tym kaszy, bo wtedy jest ryzyko poważnego napadu głodu, w trakcie którego pochłonie się dużo więcej jedzenia, niż nasz organizm może przyswoić.

Większość odmian kasz jest jednak bardzo bogata w węglowodany złożone, które rozkładając się w naszym organizmie, bardzo powoli uwalniają występującą w nich energię. Co oczywiście spowoduje, że pod skonsumowaniu kaszy, jeszcze przez kilka kolejnych godzin można poczuć się najedzonym i nic więcej już nie podjadając. Kasze zaliczają się do tych zdrowych i wartościowych produktów. Jednak osoby cierpiące na nietolerancję i alergię na gluten, powinny się wystrzegać kaszy manny w każdej diecie i zrezygnować z pokarmów, w których skład ona wchodzi. Innym z kolei ludziom pomoże także na biegunkę. Jej zaletą jest również to, że jest lekkostrawna oraz zawiera spore ilość skrobi, która sprawia, że można poczuć się dzięki niej naprawdę bardzo sytym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here