fot. Pexels.com

Dla wszystkich smakoszy alkoholi wino jest tym wyjątkowym trunkiem. Wiele odmian i rodzajów sprawiło, że powstał specjalny zawód – someliera. To osoba wykwalifikowany kelner specjalizujący się w serwowaniu wina. Z tego powodu warto chociaż zainteresować się podsawami związanymi z tym pysznym alkoholem. Dowiedz się, jak i gdzie kupować alkohol. Jak kupować wino?

fot. Pexels.com

Gdzie kupować wino?

Nie sklep spożywczy, nie sieć z 20-procentową zniżką na „Sześć lub więcej butelek” – ale sklep zajmujący się sprzedażą alkoholi. Sklepy z winami mogą wydawać się onieśmielające, ale zazwyczaj są pełne miłych ludzi, którzy kochają wino i uwielbiają o tym rozmawiać.

Najpierw informuję sprzedawcę, jaki jest cel kupowania tego trunku. Wino na grilla na podwórku to nie to samo, co wina na romantyczną noc z domową lasagne. Po drugie, zadaję następujące pytania:

„Co nowego?” Kupowanie czegoś nowego w sklepie i dla Ciebie oznacza, że ​​zawsze się uczysz. Często jest to również świeże dla pracowników, więc mogą o tym wiele powiedzieć.

Musisz powiedzieć, ile zamierzasz wydać na swój alkohol. Nikt nie lubi rozmawiać o pieniądzach, ale w tym przypadku naprawdę warto. Większość ludzi kupujących wino ma ograniczony budże. Trudno ukryć, że wina różnią smakiem od siebie, a cena jest mocno decydującym czynnikiem…

fot. Pexels.com

 

Wino – podstawy

Wybór dobrego wina jest całkowicie subiektywny. To, jak każdy człowiek definiuje dobre wino, jest wyjątkowe dla niego i jego kubków smakowych. Niezależnie od tego, czy wolisz delikatne, odważne, słodkie, cierpkie, czy nawet pikantne smaki, znajdziesz wino, które uwielbiasz. Te podstawowe cechy, które definiują każdą odmianę wina, mogą być pomocne, aby pamiętać podczas wybierania butelki.

Słodycz: etykiety win często zawierają określenia „słodkie”, „półsłodkie” lub „wytrawne”. Wino wytrawne wcale nie będzie słodkie.

Kwasowość: Wina o wysokiej kwasowości będą bardziej cierpkie, podczas gdy wina o niskiej kwasowości będą miały bardziej okrągły lub bogatszy smak.

Treść: Wina charakteryzują się lekką treścią, pełną treściwą lub czymś pomiędzy. „Ciało” wina odnosi się do tego, jak ciężkie lub lekkie jest ono w ustach. Generalnie wina czerwone mają pełniejszą treść niż wina białe, podobnie jak wina wytwarzane z winogron uprawianych w cieplejszych regionach, a nie z chłodniejszych.

Alkohol: Im wyższy procent alkoholu w kieliszku wina, tym bardziej ogrzeje ono gardło i wewnętrzną część ust. Większość win, mierzona jako procent objętości alkoholu (ABV), zawiera od 11 do 13 procent alkoholu, ale może wahać się od 5,5 procent aż do 20 procent.
Każdy będzie miał inne upodobania co do każdej z tych cech wina, ale przy odpowiedniej pielęgnacji można znaleźć butelkę, która spełni Twoje preferencje smakowe.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here