fot. Pixabay.com

Szukasz dobrej kawy w włoskich klimatach? W takim razie kawiarka będzie idealna dla ciebie! Dowiedz się, jaką kupować i jak przygotowywać z niej przepyszną kawę?

fot. Pixabay.com

Najprostszą formą przygotowywania kawy pod ciśnieniem jest kawiarka, zwana też kafeterką lub mokką. Jest ona ekspresem niskociśnieniowym i służy do przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy. Napój ten charakteryzuje się mocnym, aromatycznym (czasem lekko kwaskowym) smakiem, i brakiem pianki charakterystycznej dla espresso.

Moka pod – co to jest?

Kawiarka to taki ekspres do kawy, który parzy kawę przepuszczając przez mielone ziarna wrzącą wodę pod ciśnieniem. Urządzenie to zostało nazwane na cześć jemeńskiego miasta Mocha, gdzie prawdopodobnie został wynaleziony. Stworzył go włoski inżynier Alfonso Bialettiego w 1933 roku i szybko stał się jednym z podstawowych elementów włoskiej kuchni. Bialetti Industries nadal produkuje ten sam model pod nazwą „Moka Express”.

Rozprzestrzeniająca się z Włoch, kawiarka jest obecnie najczęściej używanym ekspresem do kawy w Europie i Ameryce Łacińskiej. Stał się ikonicznym projektem, prezentowanym w muzeach nowoczesnej sztuki przemysłowej i wzornictwa, w tym Wolfsonian-FIU, Museum of Modern Art, Cooper – Hewitt, National Design Museum, The Design Museum i London Science Museum.

Kawiarka – czy warto ją kupować?

Jeżeli zależy ci na smaku kawy, to zdecydowanie tak. Niektórzy uważają, że taki napój smakuje nawet lepiej, niż z najlepszego ekspresu ciśnieniowego. Dodatkowo nie jest to droga inwestycja, dlatego warto się w nią wyposażyć. Idealnie będzie pasować do dni, kiedy mamy ochotę na włoską kuchnię. Prawdopodobnie niemożliwe by było spotkanie Włocha, który nie posiada takiego urządzenia w swoim domu. 

Wadą jest zdecydowanie ilość elementów, które wchodzą w skład ekspresu. Przez to jest nieco trudniej go umyć (chociaż na co dzień i tak wystarczy przemyć pod bieżącą wodą), a proces przyrządzania kawy trwa dłużej. Pytanie, czy to wada czy zaleta. Proces przygotowywania kawy jest dość satysfakcjonujący przez co smakuje jeszcze lepiej!

fot. Pixabay.com

Kawiarka – na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Najpopularniejsze i zarazem najtańsze są kawiarki wykonane z aluminium. Są one jednak przeznaczone wyłącznie do płyt gazowych i nie nadają się do płyt indukcyjnych i elektrycznych. Jednak nie ma co się martwić. Do płyt indukcyjnych i ceramicznych nadają się kawiarki ze stali szlachetnej.

Dla wygodnych zostały stworzone kawiarki elektryczne, których nie trzeba już stawiać na palniku.

Warto wyposażyć się również w młynek do kawy i spieniacz do mleka. Taka mielona przed parzeniem jest najlepsza!

fot. Pixabay.com

Konserwacja

Moka wymaga okresowej wymiany gumowej uszczelki i filtrów oraz sprawdzenia, czy zawór bezpieczeństwa nie jest zablokowany. 

Kawiarki nie można myć w zmywarce, jak wskazuje producent. Przepuszczanie urządzenia przez zmywarkę generalnie powoduje korozję i utlenianie ochronnej, utlenionej warstwy aluminium, pozostawiając świeżo odsłonięte aluminium, które reaguje z powietrzem, tworząc brudną, reaktywną i poczerniałą powierzchnię. Zaleca się użycie łagodnego detergentu.

 

Oczywiście możesz kupić go, posiadając już większy ekspres i korzystać z kawiarki podczas specjalnych okazji. I w drugą stronę. Z tego powodu sprawdź jeszcze, jaki ekspres kupić!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here